Dekorasyon

BOYA BADANA NASIL YAPILIR, PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Boya Badana Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yeni bir ev aldığınızda veya yaz geldiğinde muhakkak bir boya, badana yaparız. Ancak çoğumuz neyi nasıl kullanacağımızı bilmeyiz. Bu nedenle ya fırça seçiminde ya da boyama yönünde yanılırız. Bu sebeple yaptığımız tüm emek gider. Emeğiniz boşa gitmesin diye sizlere nasıl iyi badana, boya yapılır açıkladık.

boya badana nasıl yapılır Örgü Dünyası

  1. Boya yaparken fırça ve rulo seçimi nasıl olmalı?

Rulo ile boyamak genelde duvarlarda hem hızlı hem de pratik olmaktadır. Duvarların kesişme noktalarında veya kapı, pencere gibi ahşaplarda, dip kısımlarda fırçaya ihtiyaç duyulmaktadır. Boya çeşitlerine ve boyama biçimine göre ise su bazlı boyalara sentetik fırça, yağlı boyaya doğal kıllı fırça, pürüzlü ve dekoratif boya yapmak içinde uzun tüylere sahip rulolar, düz yüzeyler için ise çok kısa tüylü rulolar tercih edilir.

  1. Fırçalar nasıl uzun ömürlü kullanılabilir?

Boyayacağınız evin veya yerin birkaç çeşit fırça ile boyanması gerekebilir. Seçeceğiniz fırçanın kaliteli olması önemlidir. Fırça kıllarının aynı seviyede, yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olmasına dikkat edilmelidir. Boya yaparken sorun çıkmaması için yeni aldığını fırçayı deterjan ve su ile yıkayıp kıllarının dökülmesini sağlayın. Boyama işlemini bitirdiğinizde, yanında aldığınız boya çözücüsü ile fırçayı temizleyip, ardından tekrar deterjanlı su ile yıkayın. Tekrar kullanmak için kağıda sararak kaldırmanız daha faydalı olacaktır.

  1. Duvarda deneme ile doğru boya nasıl seçilebilir?

Boyayacağınız yerin renk seçimine daha net karar verebilmeniz için en az 1m2’lik bir alan belirlemelisiniz. Bu alanda boyanızı deneyerek karar verebilirsiniz. Ancak mekanın ışık durumunu da göz önünde bulundurmalısınız. Hangi saat ve koşullarda bulunacağınızı düşünerek değerlendirin. Renkler genellikle doğal ışık ve diğer ışıklar ile tamamen farklı gözükür. Seçtiğiniz rengin ortamdaki eşyalara uyumlu olması için deneme alanınızın etrafına genel olarak kullanacağınız eşyalar koyulup test edilmelidir.

  1. Boyanacak duvar nasıl hazırlanmalı?

Boya, badananın güzel sonuç vermesinde ön yüzey hazırlığı çok önemlidir. Dayanıklı ve kolay bir boya yapabilmek için duvarda bulunan eski boya kalıntıları ve kağıt parçaları tamamen çıkartılmalıdır. Yüzeyi zımparalayıp ortaya çıkan tozları temizlemeliyiz. Kir ve lekeleri deterjanlı su ile temizleyip iyice kurutulmalıdır. Zamanında oluşmuş küçük çatlak ve açıklar uygun bir macun ile kapatılmalıdır. Ardından yüzeye astar uygulanmalıdır. Astarın kurumasını bekledikten sonra boyama işlemine geçebilirsiniz.

  1. Duvarın yüzeyi mi yoksa dip kenarları mı önce boyanmalı?

Duvarların kesiştiği yerler ve dip kenarlar önce parmak rulo ile veya amacınıza uyan bir fırça yardımı ile boyanır. Daha sonra büyük boy rulo ile yüzey kısmına geçilebilir. Eğer kenar kısımları boyarken kestirme fırça kullanılmış ise, bundan dolayı oluşan izler büyük rulo ile hafifçe boyanarak yok edilir. Uygulamayı yaparken sürekli aynı yönde olmasına dikkat edin aksi halde görüntü güzel olmayabilir.

boya badana nasıl yapılır Örgü Dünyası

  1. Su bazlı boyalar ve solvent bazlı boyalar nelerdir?

İçerisine su katılarak inceltilen boyalara su bazlı, solvent katılarak inceltilen boyalara ise solvent bazlı boyalar denir.

  1. Su bazlı ve solvent bazlı boyalar arasında ne fark vardır?

Su bazlı boyalar ince bir film tabakası oluşturur ve duvarın nefes almasını sağlar. Solvent bazlı boyalarda ise bu tam tersidir. Su bazlı boya koku bırakmaz ancak solvent bazlı boyalar kullanılan ortamda belli bir süre boya kokusu barındırır. Aynı zamanda parlak bir görünüme sahiptir.

  1. Boyama işleminden önce nelere dikkat etmeliyiz?

Boyama yapacağınız yüzeyi iyice temizlemeli, gerekli tadilat yapılmalı ve kalıntı tozlardan temizlenmelidir. Boya kullanmadan önce kesinlikle karıştırılmalı ve gerektiği kadar inceltilme işlemi uygulanmalıdır.

  1. Boyama işleminden sonra kalan boyalar nasıl saklanmalı?

Artan boyayı cinsine göre, su bazlı ise bol su solvent bazlı ise bol solvent ekleyerek hava almayacak şekilde bir kapta uzun ömürlü saklayabilirsiniz.

  1. Boya yaparken kullandığımız aletler nasıl temizlenmelidir?

Kullandığınız boyanın cinsine göre su bazlı boya için kullandığınız aletleri su ile solvent bazlı boya için kullandığınız aletleri ise solvent ile temizleyip doğal bir şekilde kurumasını beklemelisiniz.

  1. Mekan sıcaklığının, boya işleminde bir etkisi olur mu?

Açık havada yapılacak boya işleminde hava sıcaklığının +5 dereceden yüksek, yağış olmamasına ve rüzgarsız olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Kapalı mekanlarda ise ortam durumu, boyanın sadece geç veya erken kurumasına neden olur.

  1. Boyayı litre ile mi yoksa kilo ile mi ölçmeliyim?

Boya sıvı bir madde olduğu için litre ile ölçülmelidir. Boya alımında önemli olan 1 litre boya ile boyanacak alan büyüklüğüdür. Kilo ile ölçülen hesaplar aynı cins boyada farklı renklerde de hesap şaşırtmaktadır. Bunun nedeni ise özgül ağırlık farkıdır.

  1. Boya oranından fazla inceltilirse ne olur?

Örtücülüğü ve yapıldığı yüzeye yapışma durumu azalır. Bu da boyanın işlevi olan koruma ve dekoratif yapısını düşürür.

  1. Boyayı neye göre inceltmeliyiz?

Satın aldığınız boyacıdan bilgi alabilir veya ambalajı üzerinde yazdığı oranlarda inceltmelisiniz. Her boyanın inceltme oranı farklıdır. Ayrıca inceltirken kullanacağınız araca göre de değişiklik gösterir.

boya badana nasıl yapılır Örgü Dünyası

  1. Boyanın yanma gibi bir özelliği var mıdır?

Su bazlı inceltilmiş boyalar yanıcı olmaz. Ancak solvent ile inceltilmiş solvent bazlı boyalar hem yanıcı hem de parlayıcıdır.

  1. Boyalar nasıl saklanmalıdır?
HANIMLAR, BU MODEL TARİFİNE BAKMADAN GEÇMEYİN!!! TIKLAYIN!!!  9 Ocak Oğlak Burcu Günlük Burç Yorumları

Kullandığınız kalıntı boyalar havasız, kapalı bir kutuda, hiç kullanılmamış boyalar ise rutubetsiz ortamda, oda sıcaklığında ve yerden teması kesilmiş bir şekilde saklanmalıdır.

  1. Lekeli ve isli yüzeyden boya ile kurtulabilir miyim?

Herhangi bir boyama işlemi ile yağ, is, kalem, yanık gibi lekeleri yok etmek mümkün değildir verim alamazsınız. Başlangıçta oldu sanabilirsiniz ancak bir süre bekledikten sonra meydana çıkacaktır. Bu sebeple bu lekelerin tekrar meydana çıkmaması için gerekli işlemler önceden yapılmalı ve üzerine boya atılmalıdır.

  1. Niye rutubet oluşur?

Rutubetin ortaya çıkmasında iki ana neden vardır. Bunlar negatif su basıncı ile pozitif su basıncıdır.

  1. Negatif su basıncı nedir ve nasıl oluşur?

Toprak, çatı veya çevreden gelen su sızıntısına karşı izolasyon yetersizliği durumunda oluşan rutubet türüdür. Yüzeylerde, sıva ve duvar içerisinde oluşan nem belli bir süre bekledikten sonra kabarma, dökülme gibi oluşumlarla karşımıza çıkar.

  1. Negatif su basıncı ile oluşan rutubetli yüzey boyanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle yüzeyi sıvaya inene kadar kazımanız gerekiyor. Ardından ıslak olan yüzey kurulanıp, kuru olan yüzey ise hafif nemlendirilmelidir. Sonra lokal ile müdahale edemezsiniz mümkün olduğunca geniş alana boya işlemi yapılır.

  1. Pozitif su basıncı nedir ve nasıl oluşur?

Mekandan kaynaklı bu rutubete pozitif su basıncı denmektedir. Mutfak, banyo gibi su buharı oluşan ortamlarda bu sorun ile karşılaşırsınız. Yoğunlaşan buharın bir süre sonra tekrar su haline dönmesi ile yüzeyi nemli hale getirir ve belli bir süre sonra yüzeyde küf, bakteri oluşumuna sebep olur. Aynı zamanda kabarma ve dökülmelere yol açar.

  1. İlk astar niye yapılır?

İlk astar eski ve bozuk yüzeylere, yeni sıva görmüş yüzeylere muhakkak uygulanmalı. Bu uygulama yüzeyin sağlamlığını artırır. Üzerine yapılacak boyanın daha iyi tutunmasında fayda gösterir. Yüzeyde bulunan kılcal çatlaklar ile emilir ve koruyuculuğu artar aynı zamanda kullanılacak boya miktarını azaltarak tasarruf sağlar.

  1. Ara astar niye yapılır?

Sentetik boya işlemlerinde kullanılır genellikle. Son katta ve yüzeyin boyayı kolay emmesi aynı zamanda dalgalanmasını engeller. Buna ek olarak son atılacak boyanın daha iyi tutunmasını sağlar.

boya badana nasıl yapılır Örgü Dünyası

  1. Niye macun kullanırız?

Yüzeyin düzgünleşmesinde kullanılmaktadır başka bir amacı yoktur.

  1. Boya neden geç kurur ve nasıl hızlandırılır?

Boya işleminin yapıldığı yüzeyde yağ, kir ve nem bulunması, mekanın yeterince hava almaması, yetersiz oksijen, hava sıcaklığı ve nemin uygun olmaması, boya içinde yanlış madde kullanımı ve kuruma dengesizliği sayesinde geç kurur. Bu soruna genelde sentetik boyalarda sık rastlanır. Sentetik boyalarda oksidasyon sayesinde kurur. Boya içerisindeki tinerin buharlaşması ile birlikte yapıya oksijenin girme işlemi için su bazlı boyaya göre daha fazla bir kuruma süresine ihtiyaç duyulur. Bu sebeple kesinlikle lejant bilgileri ile birlikte uygulama önerilmektedir. Aynı zamanda sentetik esaslı boyada inceltici olarak katılan tiner yerine neft, gaz yağı gibi çözücüler kullanılmamalıdır. Bu tarz çözücüler, boyanın tutucu yapısını bozarak geç kurumaya ve daha birçok soruna neden olmaktadır. Geç kuruyan yüzeyin tam kuruduktan sonra zımpara ile kalıntıların alınması ve temizlenmesinden sonra tekrar boyanması gerekiyor.

  1. Metal yüzey nasıl boyanır ve nelere dikkat edilmelidir?

Paslanma olarak bilinen reaksiyon sonucunda boya zamanla dağılır ve atar. Bu sebeple metal yüzeye mutlaka oksijen ile teması kesmek için korozyonu engelleme yapan astarın 2 kat kadar daha fazla işlem yapılması gereklidir. Ardından astar uygulanmış yüzeye son bir kat daha sentetik boya eklenmelidir. Alüminyum ve bakır yüzeylerinde boyama işlemi sırasında sentetik boya işlemi kullanılamaz, aksi halde yapışma sorunu ile karşılaşırsınız.

  1. Boya neye göre seçilebilir?

Alacağınız boyayı çıplak göz ile incelemelisiniz. Ardından boyanacak yerin tespiti yani iç ortam mı dış ortam mı yoksa her ikisi birden mi?  Boya çeşidini seçmek ise sonra gelen adımdır. Bundan sonra boyayacağınız yüzeyin büyüklüğüne göre boya miktarını tercih etmelisiniz.

  1. Bir boyanın yıl olarak ömrü ne kadardır?

Düzenli yapılmış, tüm dikkatler edilmiş bir boyada yeterli kat uygulandığı takdirde en azından 5-6 sene dayanmaktadır.

  1. Kaç kat boya uygulanmalıdır?

Üzerine atacağınız boyanın rengine ve yüzeyin kalitesine göre değişir ancak genelde 2-3 kat yetmektedir

  1. Yeni boyanan bir evi ne kadar boş tutmalıyız?

Kullandığınız boyaya göre değişiklik gösterir ancak her türlü bir boya kokusu olacaktır. Bunun için evi boş tutmanıza gerek yoktur. Gerekli havalandırma yapıldığında kokunun dağılması kolay olacaktır. Herhangi şartlarda en fazla 2-3 gün boya kokusu durur sonrasında temizlenir.

  1. Boyaya göre kuruma süreleri nedir?
  • Boyanın kuruma süresi türüne ve kat sayısına göre değişiklik göstermektedir.
  • Emülsiyon 4 saat minimum, 6-8 saat tercihen
  • Emülsiyon en az 4 saat, tercihen ise 6-8 saattir.
  • Kireç-badana ise 6-8 saat arası değişmektedir.
  • En uzun süren ise Astar-Cila işlemidir yaklaşık 8-10 saat sürer.
  1. Yeni boyanan yüzey nasıl temiz tutulur?

Duvara toz veya herhangi bir leke bulaşması sonucu fırça yardımı ile temizlenebilir. Gerekiyorsa sabunlu sünger sayesinde de lekeleri temizleyebilirsiniz. Ancak çok sert temizlenmemeli ve boyaya zarar verilmemeye dikkat etmelisiniz

  1. Boyada niye pütür ve leke görünümü oluşur?
HANIMLAR, BU MODEL TARİFİNE BAKMADAN GEÇMEYİN!!! TIKLAYIN!!!  19 Şubat Balık Burcu Günlük Burç Yorumları

Birçok sebepten olabilir ancak en çok karşılaşılan neden son katın bir önceki katında pütürlü bir yüzeye uygulama yapılması, bir önce ki yapılan katın yerine tam tutunmamış olması, astarın tamamıyla kurumamış olması, kalın macun kullanımı ve son katın düzgün atılmamasından oluşabilir.

  1. Enamel ne demektir?

Su veya yağ bazlı, leke tutmayan ve yıkanabilen en önemli özelliği ise düzgün aynı zamanda sert bir yüzey oluşturması olan bir son kat uygulama işleminde kullanılan maddedir. Genel olarak çok parlak olması ile birlikte isteğe göre mat olarak da kullanılabilir.

  1. Yüzde küf oluşursa nasıl çıkarılır?

Yüzeyde bulunan tüm küf bir birim çamaşır suyu ve üç birim su ile hazırlanan karışım ile ya da kimyasal maddeler aracılığı ile ovularak çıkarılabilir. Daha sonra bulunan yüzey bol su ile durulanmalı ve kuruma işlemine bırakılmalıdır. Yüzey kuruduktan sonra anında yeni bir boya atılmalıdır.

  1. Doğal kıllı fırçayı mı yoksa sentetik kıllı fırçayı mı tercih etmeliyiz?

Bu konu ne tür boya kullanacağınız ile yakından alakalıdır. Yağ bazlı kullanacağınız boya da her ikisi de idealdir. Sadece sentetik fırçalar lateks veya akrilik boyalarda kullanılmaya elverişlidir. Lateks de bulunan su veya akrilik boya doğal kıllardaki yağı alması ile kullanımını oldukça zorlaştırmaktadır.

  1. Lateks boya alkid enamel üzerinde uygulanır mı?

Genel olarak lateks boyalar, yüzey hazırlama işlemi olmadan yani zımparalama, temizleme gibi işlemler yapılmadan ya da yetersiz yapıldığında alkid enamel üzerine uygulanamıyor.

  1. Zemin duvarından sızan nemi önlemenin bir yolu var mıdır?

İçerisinde portland çimentosu bulunduran ürünler su sızdırmamak işçin yüzeylerde kullanılabilir. Ancak aşırı nem sızıntısı, yüzeylerin dışına buhar önleyici bir kalıp oluşturulması gibi farklı yöntemler ile engellenmesi gerekebilir.

  1. Dış yüzey için akrilik mi yoksa alkid mi iyidir?

%100 Akrilik olan boyalar son katlarda renk kaybını engelleme ve esneklik bakımından en iyi seçimdir. Ancak kusma yapma ihtimali olan ahşap tarzı yüzeylerde, akrilik son katı işlemeden önce yağ bazlı bir ön kat daha işlenmesi çok önemlidir. Kusma riski olmayan yüzeyler tamamen akrilik boyama işlemleri kullanılabilir.

boya badana nasıl yapılır Örgü Dünyası

  1. Dış yüzeydeki boya neden tebeşirleniyor?

Belli bir dereceye kadar tebeşirlenme durumu normal kabul edilir. Boya üreticileri buna kendi kendini temizleme işlemi olduğunu söylüyorlar. Aynı zamanda ince boya tabakasının çok fazla kalkması gibi çok ağır tebeşirlenmeye de neden olabiliyor. Aşırı tebeşirlenme ince boya tabakasının hava olayları ile dağılasından oluşmaktadır. Genel olarak ise kalitesiz boya tercihlerinden dolayı tebeşirlenme oluşur.

  1. Serin havada boya işlemi yapılır mı?

Çoğu lateks ya da akrilik boya 10 derecenin altında uygulanması doğru değildir. Yağ bazlı boyalar ise 5 dereceye kadar olan sıcaklıkta boyanabilir.

  1. Direkt güneş ışığında boya neden yapılmaz?

Boya, düzgün bir uygulama ve tutunma sağlayabilmesi için uygulandıktan sonra bir müddet ıslak kalması mecburidir. Direkt güneş ışığında yapılan boya daha olgunlaşmadan kurumasına neden olduğu için boya üzerinde kabarcıklar oluşmasını sağlar.

  1. Dış ahşap yüzeylerde kabarma ve soyulmanın temel sebebi nedir?

En temel sebebi nemdendir. Direkt güneş ışığı altında boya işlemi uygulandığında hızlı kuruma, yetersiz yüzey hazırlanmasında veya kalitesiz boya kullanımında da oluşur.

  1. Alüminyum veya vinil yanlıklar boyanır mı?

Vinil veya alüminyum yanlıklar, yüzey temiz ve kuru olduğu zaman %100 akrilik boya ile astar vurmadan da boyanabilir. Açık havada maruz kalmış bir alüminyum akrilik son katı işlemeden önce temizlenmeli ve yağ bazlı astar uygulanmalıdır. Vinil yanlıkları boyarken seçtiğiniz boyanın eski renkten daha koyu olmamasına dikkat etmelisiniz çünkü koyu renk güneş ışığını emer ve böylece yamulmaya burkulmaya neden olur.

  1. Çit ve güverte gibi ahşaplara nasıl bir kaplama yapılır?

Genel olarak güverte, basınçlanmış kerestelerden oluşur. Yatay yüzeylerde çok fazla insan üzerinden geçtiği için aşırı lekelenme görülür. Ancak ayak basılmayacak yüzeylerde boyama işlemini keyifle yapabilirsiniz. Boyama işlemine başlamadan önce üzerinde su ile test ederek emme oranını tespit etmelisiniz. Eğer su tanecikler halinde ise ve yüzde kalmaya devam ediyorsa boya ahşabın içine işlemez. Eğer yüzey yeni temin edilmişse yaklaşık 30 gün bekleyip tekrar bakılmalıdır yeni değilse kurulayıp boyaya hazır düzene getirilebilir.

  1. Eski kurumuş boyalı fırçalar nasıl kullanılabilir?

Kurumuş olan lateks boyalı fırça ispirto içerisinde bekletilip temizlenir ise çıkarılabilir. Yağ bazlı boyalı fırça ise özel üretilen temizleme kimyasalları ile bekletilip temizlenebilir.

  1. Kullanılacak fırçanın boyu nasıl olmalıdır?

Bu konuda kararı yüzeye göre vermek doğru olacaktır. Yüzey arttıkça kullanılan fırçanın boyu da artacaktır. Ancak yine de en mühim olanı kullanımı kolay olan fırçadır.

  1. Dekoratif boyalarda kullanılan süngerin türü ne olmalıdır?

Doğal olan deniz süngerleri ile uygulama yapmanız harika bir görüntü oluşturacaktır. Ancak yapay süngerlerden aynı olacağı söylenemez.

  1. Tahta kaplı yer yüzeyi boyanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Tahtalardaki sıcaklık dolayısıyla oluşan genişleme daralma işlemi boyaya zarar verir. Üsteli yer bulunan kaplamalarda yürüme olacağı için yıpranması da kolay olacaktır. Bu sebepten astar ve macun işlemleri çok dikkatli yapılmalıdır.

boya badana nasıl yapılır Örgü Dünyası

  1. Küften tamamen nasıl kurtulabilirim?

Maalesef. Küf karanlık nemli ve hava dolaşımının az olduğu her yerde görülebilir. Boyalar küfe karşı madde ile üretilmelerine rağmen yine de boyanın üzerinde küf oluşumu kaçınılmazdır. Sürekli temizleme işlemi yapılacak en iyisidir.

  1. Yeni boyanan duvarda olan leke ve kirler ne yapmalıyız?
HANIMLAR, BU MODEL TARİFİNE BAKMADAN GEÇMEYİN!!! TIKLAYIN!!!  14 Mayıs Aslan Burcu Günlük Burç Yorumları

Yeni bir boyayı temizlemek istiyorsanız en az dört hafta beklemeniz lazımdır. Yumuşak bir bez veya sünger kullanımı ile birlikte hazırlanan sabunlu su sayesinde duvarı temizleyebilirsiniz. Fazla sulu bir temizleme ile akan sular duvarda iz bırakır dikkat etmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda eğer temizlemek için hazırlanan suya kimyasal madde katılmış ise duvarın herhangi bir yerinde zarar verip vermediği kontrol edilmesi gerekir.

  1. Boyanan yüzeyde oluşan küçük hatalar nasıl düzeltilmelidir?

Bu küçük hatalarda en iyi sonucu almak istiyorsanız, orijinal boya uygulamasındaki yöntemlerin hepsi kullanılmalıdır. Orijinal boyadan kullanmaya dikkat etmeniz gereklidir. %25-50 inceltilme işlemi yapılarak bir kat uygulaması gerekir. Orijinal boyama süresindeki aynı nem ve sıcaklık oranında uygulamak çok daha doğru olmaktadır.

  1. Dış yüzey boyamalarda ikinci kat boyanın önemi nedir?

İkinci kat atılan boya normal olarak boya tabakasını kalınlaştırmaktadır. Böylece boyanın dış etkilere göre gücünü ve dayanıklılığını artırmaktadır.

boya badana nasıl yapılır Örgü Dünyası

  1. Boya işlemi yapılırken ikinci kat izleri nasıl yok edilir?

Elinizden geldiğince küçük küçük boyamalar yapın böylece boya almak için durduğunuzda kuruması engellenir ve iz oluşmaz.

  1. Aşırı boya ile bir kat mı yoksa normal olarak iki kat boya mı iyidir?

İki kat iyidir, çünkü tek kat ve yoğun boya yüzeye hava aldırmaz ve yapışması kolay olmaz.

  1. Dış yüzey boyamasında en uygun hava şartı nedir?

%85’in altında nem oranı ve 10 derece ile 40 derece arasında sıcaklık olması gereklidir.

  1. Aşırı sıcak havada neden boya yapılamaz?

Aşırı sıcak havada yüzeye yapışmadan kuruyacağı için boyanın soyulmasına ve kabarmasına yol açmaktadır.

  1. Dış yüzeyde mevcut lateks boya üzerine alkid kullanılabilir mi?

Genel olarak önerilmez. Alkid kat süre ilerledikçe sertleşir ancak altında bulunan lateks kat hep esnek kalır. İlerleyen süre zarfında lateks boya genişleme ve büzülme ile karşı karşıya kalacaktır. Bu alkid tabanın lateks üzerine yapışmasını önler ve böylece alkid tabanda soyulma, çatlama meydana gelir.

  1. Yağmurdan sonra ne kadar süre zarfında boya yapılır?

Boyama işlemi yapılacak yüzeyin ne kadar ıslak olduğu ile doğrudan alakalıdır. Bu durumda taş veya ahşap yüzeyler çok daha fazla ıslanabilir. Boya uygulama işlemi için yağmurdan sonra en az bir gün beklemeniz gerekiyor. Ama en önemli husus ise yüzeyin tamamen kurumuş olduğundan emin olmanızdır. Yüzeyde kalacak olan nem boyanın absorbe edilmesini önler ve soyulma durumu oluştur.

  1. Akrilik lateks boya su bazlı yapılırsa ne olur boyanın direnci azalır mı?

Boyanın su ile inceltilmesinden sonra katı içeriği de inceltilmiş olur. Bunun sonrasında boya istediğini gibi bir kalın tabaka oluşturmaz. Tabaka kalınlığı ise boya dayanıklılığı için önemli bir husus olduğu için bu boyalar kötü bir performans sergiler. Aynı zamanda kötü bir performans sergiler.

boya badana nasıl yapılır Örgü Dünyası

  1. Dış yüzeye hangi renk boya kullanılırsa geç solar?

Öncelikle hangi boyayı kullanırsanız kullanın bütün boyalar zamanla solma yapacaktır. Ancak bu solma işlemi renkten renge ve boyadan boyaya değişiklik gösterebilir. Mavi yeşil gibi doğa renkleri, kahverengi ve sarı gibi inorganik renklere göre daha çabuk solar. Aynı zamanda yüksek kalitedeki akrilik lateks boya çözücü bazlı boyaya göre daha geç solma yapar. Dış cephe boyalarının iç cephe boyalarına göre daha iyi rengini koruması en önemli farktır.

  1. Galvanizli yüzeylerde hangi boya en iyi sonucu vermektedir?

Galvanizli yüzey yaklaşık altı ay açık havada bırakılır veya kimyasal maddeler ile temizlenir. Ardından iki kat kadar akrilik lateks boya ile direkt metal yüzeye ya da metal astarının üstüne uygulanır. Bu işlem yapılmadan boyama işlemi uygulanır ise tepkimeye girer ve soyulmaya başlar.

  1. Alkid ve lateks arasında kuruma farkı ne kadardır?

Lateks boya yaklaşık bir saat içinde kurur ve su ile temizlenir. Alkid boya ise yaklaşık bir günde kurur ve özel çözücüler ile temizlenebilir.

  1. Yağ bazlı boyalar bir süre sonra sert ve kırılgan oluyor. Akrilik lateks boyada da aynı sonuçla karşılaşılır mı?

Hayır, akrilik lateks boyada bulunan partiküller birbirine yapışır ve esnek bir tabaka oluşturur. Bu tabaka yüzey ile birlikte genişler ve büzülür. Böylece boyaya muhteşem bir dayanıklılık katar. Yağ bazlı boya ise ömür boyu sabit kimyasal ile reaksiyon sonucu tabaka oluşturur. Bu sayede boya sert ve kırılgan hale gelmektedir. Bu da çatlama ve kabuklanma gibi sorunlara neden olmaktadır.

  1. Yeni boyanan yüzeyde niye çatlamalar oluşuyor?

Bu çatlamaların en mühim sebebi gereksiz bir kalın boya tabakası uygulanmasındandır. Yüzeydeki kat daha hızlı kurur ve alt katların kuruması gecikir. Alt katlar kurumaya başladığında ise büzüşür ve böylece üst katta çatlamalar oluşur. Aynı zamanda boya uygulanan yüzey temizliği iyi yapılmamış ise bundan da kaynaklanabilir.

Bu yazıdan sonra artık sizde profesyonel bir boya, badana yapabilecek ve karşılaşacağınız sorunlar ile baş edebileceksiniz.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı