Örgü Modelleri

Düz Örgü Nasıl Örülür

Ülkemizin el sanatları içinde bulunan örücülük çok önemlidir. Süslemeye yönelik el işi sanatı olan örücülük, özellikle Anadolu kadınlarının bu işi yaparak birbirinden güzel desenler ve motifler oluşturmasıyla birlikte çok büyük aşamalar kaydedilmiştir. Böylece örgüye merakı olanlar ve hevesle yeni başlamak isteyenler için düz örgü nasıl örülür görelim.

Düz Örgü Yapımı

Düz örgüye ilk başlandığında ilk önce şişe ilmekler atılır. İlmekler atıldıktan sonra düz örgü ip diğer tarafta oluyor. Sağ da bulunan şiş soldaki ilk yapılmış ilmeğin içine diğer tarafta bulunacak biçimde geçirilir. Ardından şişe 1 kez ip dolanarak ilmeğin iç kısmından geçirerek örülür. İlk düz ilmek böylece örülmüş olunuyor. Sonra 2.ilmek yapmak için yine aynı işlem uygulanır. Düz örgü bu şekilde ifa edilir. Yapması oldukça kolay ve rahattır. Pek çok örgü modellerinde geçişler düz olarak yapılmaktadır. Şişe attığınızı ilmeğin sayılarına göre, modele göre ve örneğe göre düz örgüler bu şekilde yapılabilir.

HANIMLAR, BU MODEL TARİFİNE BAKMADAN GEÇMEYİN!!! TIKLAYIN!!!  Düz Örgü Nasıl Yapılır?

Örgü Yapımında Kullanılan Malzemeler Neler?

Örgü yapımında örnek verilen modellere göre malzemelerde değişmektedir. Her yapılacak olan örgünün farklı boyutları vardır. Bu boyutlara göre ip ve diğer malzemeler alınır. Örgüde kullanılan malzemeler şunlardır:

  • Şiş
  • Tığ
  • İp

İp, şiş ve tığ için farklılık gösterir.

Örgüde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ilmek sayısıdır. Tek bir ilmek unutulduğunda veya yanlış yapıldığında bu bütün modeli etkiler. Tığ ile yapılan örgülerde her modelin kendisine ait şifresi vardır. Bu örüş sayısı kaçtığında yine model karışmaktadır.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı