Lezzetli Reçeller Nasıl Yapılır? Nasıl Saklanır?
Lezzetli Reçeller Nasıl Yapılır? Nasıl Saklanır?
Reçel, kahvaltı sofraları için vazgeçilmez bir üründür. Özellikle ev yapımı reçeller damak tadı için büyük bir zenginliktir. Lezzetli reçel yapmak için bazı hususlara özellikle dikkat etmek gerekir.
Mevsiminde Toplanan Meyve Ve Sebzeler
Reçele asıl aromayı veren meyve ve sebzenin mevsiminde alınması çok önemlidir. Belli bir mevsime özgü meyveler kalitesini yani tadını tam anlamıyla yansıtırlar. Reçele asıl lezzeti katacak olan meyve ve sebze alınırken dikkatli olunmalıdır. Kokusundan rengine, tazeliğinden olgunluğuna kadar birçok kriter düşünülerek meyve veya sebze seçimi yapılmalıdır. Olgunlaşmamış veya tazeliğini yitirmiş bir meyve veya sebzenin reçele hiçbir faydası olmaz. Üzerinde küf veya leke olan meyve ve sebzelerin üzerindeki küf ve leke atılmalı. Çabuk bozulan çilek, ahududu, dut gibi meyvelerin çok bekletilmeden reçel yapılması uygundur.
Reçel Yapımında Limon Suyu ve Tuzunun Önemi
Reçelin sadece kaynatılıp kavanoza koyulmasıyla uzun süre dayanması sağlanamaz. İşte tam bu noktada limon suyu veya limon tuzu devreye girerek reçelin uzun süre şekerlenmeden dayanmasını sağlar. Reçelin kaynama aşamasının sonlarına doğru limon tuzu veya limon suyu eklenmesi oldukça önemlidir.
Reçelde Su ve Şeker Kullanımı
Lezzetli reçellerin diğer bi önemli özelliği de içine eklenen suların içme suyu olmasıdır. Reçelde klor tadı oluşmasını engellemek için taze içme suyu kullanmakta fayda vardır. Lezzetli bir reçel deyince kıvamında bir tatlılık olması gerekir. Az şekerli veya çok şekerli bir reçel, lezzet standartlarına uymayacaktır. Çok şekerli reçel aşırı katı olabilir. Reçel az şekerli ise aşırı cıvık bir özelliğe yol açar. Kullanılan meyvenin tatlılığına göre şeker ayarlaması önemlidir.
Reçel Nasıl Saklanır?
Reçel cam kavanozda saklanmalıdır. Hava almamasına dikkat edilmesi gerekir. Karanlık ve serin yerde saklanması uygundur.