Örgü Modelleri Bebek
Anneler bilir. Bebeğimizi kucağımıza almadan başlar heyecanı. Ne giydirelim, nasıl giydirelim. Ama illaki de bir el örgüsü olmazsa olmazıdır miniklerin gar dolabında. Hamilelik haberi duyurulduğunda başlar ananelerin babaannelerin örgü telaşı. En çok yelek, hırka ve patik örülüyor. Yelek giydirme kültürü baskın bir şekilde bizlere has bir moda akımı. Hal böyle olunca her bebeğin bir tane el örgüsü yeleği oluyor. Gelin hep birlikte bebeklerimiz için en çok örülen örgü modellerini inceleyelim.
Örgü Modelleri Yelek
Listenin birincisi olmazsa olmaz bebek yelekleri. Kız bebek olsun erkek bebek olsun en pratik hali ile üç parçadan örülüp bir günde tamamlanabilir. Bazı örgü modelleri isimleri şöyle sıralayabiliriz. Büzgülü model, nohut model, kedi cirmiği, rende örgü, haroşa, ajurlu model, bal peteği, balık sırtı, baklava örgü, hasır örgü, çift pirinç, saç örgü, Selanik modeli, Türkan Şoray kirpiği. Birbirinden ilginç isimler değil mi? Bir arka geniş ve iki ön parçadan oluşturabileceğiniz yelek modelleriniz hayal gücünüze kalmış.
Anlatımlı Örgü Modelleri
Büzgülü Örgü Modeli
Büzgülü örgü modeli lastik örgü olarak da bilinir. Lastik olmasını istenilen bel bölgesi manşet kısmını bu örgü stili ile başlanır. En basit anlatımı ile bir ters bir düz şeklinde örülür. İlk ilmek ipini şişe arkadan öne doğru atarak alın. İkinci ilmeği önden arkaya olacak şekilde bir ters bir düz sırayı bitirin. Sıra bitirirken hangisi ile bitirdiyseniz yeni sıraya o ilmek ile başlayın. Mesela bitişi ters yaptıysanız yeni başlayacağınız şişe ters olarak başlayın. Bu şekilde ne kadar lastik örmek istiyorsanız sırayı takip ederek örün.
Nohut Örgü Modeli
En çok battaniye yakışan bu örgü modeli bebek yeleklerinde de kullanılır. Sıraladığınız ilmeklerden üç ilmek şişe alıp bu üç ilmekten bir düz örgü atın. Yani üç ilmeği aynı anda şişe alıp bir ilmek örgü atın ve tek ilmeğe çevirin. Sonra bir ilmekten üç ilmek çıkartın. İlk ilmeğe örgü atın ikinciyi şişe dolayın üçüncü ilmeğe de örgü atıp bir ilmekten üç ilmek örgü çıkartın. Biraz karışık geldi değil mi? Özetlemek gerekirse üç ilmeği şişe alın üzerinden tek ip atın örün. Sonra sıra diğer ilmeğe geldiğinde bir ilmekten üç örgü atın. Yani ilk aşamada üç ilmeği azaltıp ikinci aşamada üç ilmek arttırın. Böylelikle küçük küçük nohut desenleri çıkacaktır.
Kedi Cirmiği (Tırmığı) Örgü Modeli
Bu model genelde yazlık modellerde kullanılır. İnce ip ve ince şiş ile örülmesi daha şık bir görüntü sağlar. Modelin alt zemini için bir sıra ters bir sıra düz örgü yapın. Sıra başından ilk ilmeği örgüsüz diğer tarafa geçirin. Sırasıyla iki ilmeği düz örün. Sonraki ilmeği üç sıra karşı şişe alın ve düz örer gibi ilk ilmekten bir ip geçirin. Bir ip dolayın ve kalan iki ilmeğe de bir düz ilmek atıp örün. Bu bölüm ara modeldi. Şimdi 7 tane ilmeği ters olarak örün. 2 ilmeği düz örün. Yine üç sıra alarak yaptığınız adımı tamamlayın. Model bu örgü şeklinin devamı ile çıkacaktır.
Rende Örgü Modeli
Bebek hırkalarına, atkı ve şapkalara yakışan bir modeldir. Örgüye 3 kenar ilmeği atarak başlayın. İki ilmek öteden örgü örmeden şişin arasına girin bir ilmek çekin. Sonra atladığınız iki ilmeği sırayla örün. İşlemi tekrarlayın. İki ilmek arasına girip bir ilmek atın şişi çekin ve atladığınız iki ilmeği sırasıyla örmeye devam edin. Örmesi hem zevkli hem de kolay ve hızlı çıkan bir modeldir.
Haroşa Örgü Modeli
Bu modeli duymayan yoktur. Eminiz ki beylerin bile duyduğu bir modeldir. Örgü ile ilgili her skeçte muhakkak bir haroşa esprisi yapılmıştır. Bu modeli olduğu gibi kullanabileceğimiz gibi diğer örgü modellerinin sıra geçişlerinde de ara model olarak kullanabiliriz. Şişteki ilmeği ön üstten alıp arkaya doğru çevirip bir ip dolayıp ilmek atılarak ördüğümüz tek işlemli basit bir örgüdür.
Ajurlu Örgü Modeli
Örgüye başlarken atacağınız ilmek sayısı belirlediğiniz ilmek sayısının katları olarak arttırmalısınız. Mesela 12 ilmekle başlamanız gereken bir modeli ajurlu model olarak örecek iseniz 12+12=24 ilmek atmalı ve şişin başlama ve bitiş bölümü içinde birer ilmek fazladan atmalısınız. İlk ilmeği örmeden karşı şişe alın. Sıradaki 4 ilmeği ters olarak örün. 5 ilmek düz örün. Tekrar 7 ilmek ters örün. Yine 5 tane düz örün. Yani ön sıra için 5 düz 7 ters olacak şekilde sıralayın. İlmek sayısına göre başta ve sondaki ilmek sayısını ayarlayın. Arka şişe geçince tüm sırayı ters ilmek olarak örün. Tekrar ön tarafa geçtiğimizde 4 ters ördüğümüz ilmeğin ilk 2ilmeğini aynı anda alıp bir ters ilmek atın. Kalan iki ilmeği teker teker ters örün. Bir önceki sefer 5 düz ördüğümüz ilmeklerin ilk ikisini düz olarak örün. Sonra şişe bir ip ilmek dolayın. Bir ilmek düz örün tekrar ip dolayın ve kalan son ilmeği de düz örün. 7 tane ters ördüğümüz ilmeğe geldiğimizde ilk ikisini ters örelim. Üç ilmeği birlikte şişe alıp tek seferde ters örün. Kalan 2 ilmeği de ters örün. Düzlerin arasında ilmek arttırırken terslerin arasında ilmek eksiltmiş olduk. Şiş sırası bitince arka tarafa olduğu gibi ters örgü atın. İkinci sırada yaptığınız örgü tekrar ederek devam edin.
Örgü Modelleri Tığ İşi
Tığ işi temelde zincir çekmek kuralına göre gelişen bir örgü stilidir. Tığ işinde öncelik doğru tığ numarası ve ipi seçmek olmalıdır. Tığ örgüsünde bilinmesi elzem konular nelerdir? Tığ işini en kolay ve pratik yoldan nasıl yaparız? Kısaca bunlara değinelim.
Tığ Örgüsünde Bilinmesi Gerekenler
Tığ işinde ipi parmağımıza dolamak bu işin püf noktasıdır. Bu haliyle zincir çekerken daha hızlı ve pratik olunur. Halka oluşturarak bu halkanın içinden geçirdiğiniz ip ile yeni halka oluşturur ve bir önceki halkayı düğüm atması için serbest bırakılır. Trabzan yapmak ikinci en önemli yapım tekniğidir. Trabzan, ilmeğe devam etmeden tığa ip dolayıp sonra halkaya batıp tekrar ip dolayarak bitirilen bir örgü çeşididir. Tığ işini bu iki unsur belirler. Birincisi halka ile zincir çekmek ikincisi de trabzan çekmek.
Tığ İşinin Pratik ve Kolay Yapılması
Tığ işini kolay ve pratik yapmak için örmeyi planladınız modele göre tığ ve ip belirlenmelidir. İlk etapta zor olmayan bir model ile başlamak hem sıkıcı olmayacak hem daha hızlı örülecektir. Buna banyo lifi örerek başlayabilirsiniz. Tığ örmek ilk başlarda küçük ilmeklerden dolayı zorlayıcı olsa da zamanla el pratikliğiniz artar. Zincir çekmek ve trabzan yapmak konusunda ne kadar pratik yaparsanız ilerlemeniz o kadar artacaktır.
Örgü Modelleri Kolay
Havaların soğuması ile evlerimize çekilmeye başlayacağız. Sadece dizi film izlemekle de zaman geçmiyor. Can sıkıntımızı alırken birde ortaya faydalı bir şeyler üretmek istemez misiniz? Hem elimizi hem de zihnimizi meşgul ederek zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız bir hobiniz olsun. Alın hemen şişlerinizi ve ipliklerinizi çekilin köşenize. Örmeye başlayın. Ama ben hiç örgü örmesini bilmiyorum demek yok. En kolay örgü modelleri ile başlayacağız. Haroşa, örgü dünyasının temel ve en basit stilidir. Aynı hareket ile tüm sırayı arkalı önlü bu şekilde örebilirsiniz. Bu modelde pratiklik kazandıktan sonra ikinci kolay örgü modeli olan pirinç örgüye geçebilirsiniz. Pirinç örgü bir ilmek düz peşine bir ilmek ters örgü atılarak örülür. Arka şişe geçildiğinde bu sefer ters ile başlayıp düz devam etmelisiniz. Yöntem ters ilmeğin üzerine bir sonraki sırada düz ilmek örmek. Ya da tam tersi düz ilmeğin üzerine ters ilmek örmek.
Örgü Modelleri 2021
2021 yılında en trend örgü modelleri değinelim biraz. Bu senenin en moda örgüleri ajur örgü ve kedi cirmiği modelleri olarak karşımıza çıkıyor. Aslında iki örgü modeli de ince ve ilmek araları geniş tutulduğu için yaz modeli olarak biliniyor. Gençlerin dikkatini çekerek 2021 yılının trend örgü modelleri arasında. Jean, kısa crop, askılı bustiyer üzerine dökümlü duran yelek ve hırka modelleri şıklığı tamamlıyor.
Örgü Modelleri Hırka
Şiş ile örülen örgüler arasına hırkalar için harika bir model tavsiye edebiliriz. Yazlık hırka olarak kullanılan şık bir hırka modeli. Salaş duruşu ile yaz akşamlarının tamamlayıcı kombini olabilir. Ajur örgülü hırka modelini keten veya merserize ip kullanarak örebilirsiniz. Kışlık olarak örecekseniz daha kalın ve pamuklu ipleri tercih etmelisiniz. Kışın soğuklarından koruyacak ve sıcacık tutacak bir hırka istiyorsanız size Selanik örgüyü tavsiye edebiliriz. İlmeklerinin sıklığı kullandığınız yün ipin daha sıkı olmasını sağlayacak ve bu sayede havanın içeri girmesini engelleyecektir. Bu sebeple ördüğünüz hırka sizi sarıp sıcacık tutacaktır. Son günlerin diğer bir modası da bulut hırka modeli. Ön ve arka yüzünü dilediğiniz model ile örebilirsiniz. Genelde pirinç örgü yapılabilen bir modeldir. Kolları örmeye gelindiğinde manşet kısmından itibaren kol kenarlarını arttırarak başladığınız ilmeğin iki katına ulaşarak bitiriyorsunuz. Tüm parçalar bitirildikten sonra kollar bulut şeklinde şişmiş görünecektir.
Örgü Modelleri Pinterest
Pek çok farklı fikirlere ulaşabileceğiniz Pinterest’te birbirinden değişik örgü modellerini de bulabilirsiniz. Pinterest’te üye olduktan sonra arama çubuğuna örgü modelleri yazarak binlerce örgü modellerinin yapılış panolarına ulaşabilirsiniz. En trend ve güncel Pinterest modellerine ulaşmak için yapmanız gereken https://tr.pinterest.com adresinden veya Google Play Store, Apple Store’den ilgili uygulamayı indirmek.
Örgü Modelleri İsimleri
Örgü örmeye karar verenlerin en sık aklındaki soru hangi örgü modelini öreceğim? Örgü modellerine verilen isimler ile aynı tekniği uygulayıp aynı modele çıkartabilirsiniz. Bu sebeple en çok kullanılan örgü modellerine sıralayalım.
• Düz örgü modeli: İlmek atma tekniğinin öğrenildiği temel seviyedir.
• Ters örgü modeli: Düz örgüde attığınız ilmeklerin ters yönünden atılan örgü modelidir.
• Haroşa örgü modeli: Örgüye yeni başlayanların düz ve ters örgüden sonra artık desen kurma aşamasına geçişi sağlayan basit bir örgü modelidir.
• Nohut örgü modeli: Basit ifade ile üç ve tek ilmek üzerine sıralanan nohut şeklinin verildiği bir tekniktir.
• Hasır örgü: Görüntüsü ile hasır bir sepeti andıran örgü modelidir.
• Buğday başağı örgü modeli: Yelek örgülerde sık kullanılan ve görüntü itibari ile buğday başağına benzeyen örgü modelidir.
• İstiridye örgü modeli: Tek renk iplerde uygulanması gereken havalı bir modeldir.
• Yasemin örgü modeli: Atkı olarak tercih edilen model balık sırtı örgü modelini anımsatmaktadır.
• Balık sırtı modeli: İnce iplerle denendiğinde tam olarak modelin kendini gösterebileceği sık örülen bir modeldir.
• Selanik örgü modeli: Yeni başlayan örgü severler tarafından uygulanması zevkli basit bir örgüdür.
• Türkan Şoray kirpiği modeli: Sanatçısına verdiği değeri gösteren kadir şinas Türk halkının
İsimlendirdiği örgü modeli. Adını sinemamızın sultanı Türkan Şoray’ın büyülü kirpiklerinden alan bu model görüntü itibari sultanının uzun kirpikleri andırmaktadır.
Değişik Örgü Modelleri Nasıl Yapılır?
Artık örgü örme konusunda ustalaştım klişe örgülerin dışına çıkmak istiyorum derseniz her şey hayal gücünüze kalmış. Kendi modelinizi kendiniz geliştirebileceğiniz gibi daha karmaşık denenmiş örgü modellerine de geçiş yapabilirsiniz. Hazırsanız bazı değişik örgü modellerinin anlatımına geçelim.
Çapraz Burgu Örgü Modeli
Özellikle erkek süveterlerde sık kullanılan modeldir. Lastik örgüsü çekildikten sonra şiş başından 2 kenar ilmek örülür. Sonra 4 düz ve 4 ters örgü örülür. Şişin arka tarafında da 4 düz 4 ters olacak şekilde örülür. Örgü burgu yapılmak istenen düzeye gelene kadar örülür. Burgu aşamasında baştan 2 ilmek normal örülür. 4 ters veya 4 düz olarak ördüğümüz ilmeğin hangisine geldiysek ilk 2 ilmeği atlayıp sonraki 2 ilmeği şişe alıyoruz. Atladığımız 2 ilmek şişten çıkartıp tekrar atlattığımız kendi şişine alıyoruz. Bu aşamada ipi aslında burgu yaparak bükmüş ve modeli vermiş oluyoruz. Atladığımız ilmekleri şişe alıp düz örgü yapıyoruz. Diğer 2 ilmeğe örgü atmıyoruz olduğu gibi diğer tarafa geçiriyoruz. Yine 4 düz 4 ters örerek az önce yaptığınız burkma işlemini tekrarlıyoruz. Bir sıra şiş böyle örüldükten sonra ilk aşamaya geçiyoruz. 4 ters 4 düz olacak şekilde burgu yapılacak yere gelene kadar örüyoruz.
Elmas Kutulu Örgü Modeli
Bebek örgülerine daha çok yakışır. Şiş başından örgüsüz bir ilmeği alalım. Düz bir ilmek örelim. 5 tane ilmeği ters örelim. Araya 3 ilmeği düz örelim. Bir sıra şişi 5 ters 3 düz olacak şekilde örelim. Arka yüze geçildiğinde bir sıra tamamen ters örülecek. Tekrar ön yüze geçtiğimizde kenar ilmeğini karşı şişe aldıktan sonra bir ilmek dolayıp 2 ilmeği keserek tek ilmek hali getirin. 3 ilmeği ters örün. Bu ilmekten sonra gelen 2 ilmeğinde kesilmesi lazım. Ancak düz geldiği için şiş ile ters çevirerek tersten doğru bir kesme işlemi yapılmalı. Bir ilmek dolayıp 1 ilmek düz örelim. Tekrar örgünün ön yüzüne geçelim. Bir ilmek örmeden alalım. Bir tane ilmeği düz örün. Bir dolayıp yanında iki ilmeği düz olarak kesin. Peşindeki ilmeği ters örelim. Sıradaki ilmeğin yönünü değiştirelim. İki ilmeği birlikte alıp önden arkaya düz örer gibi örelim.
Bebek Örgü Elbise Modelleri Nasıl Örülür?
Örülmesi en zevkli örgü modeli şüphesiz bebek örgü modelleridir. Cicili bicili, şirin mi şirin minik elbiseler hem modellerinin küçüklüğü hem tatlılığı ile en zevkli örgü işleridir. Bebek elbisesi örerken ilk 1 yaşta beden ölçü varyasyonları daha fazladır. Bebeklerin en hızlı gelişip büyüdüğü bu dönemde üçer aylık periyotlarda beden ölçülendirilir. Bazı modellerin yapılış tekniklerine yazımızın devamında göz atalım.
Ajurlu Bebek Elbise Örgü Modeli Yapılışı
Ortalama 1-2 yumak ip yeterli oluyor. Koton örgü iplerinden kullanılması tavsiye edilir. Ajur örgü modeli daha çok yaz aylarında tercih edildiğinden dolayı koton yanı sıra merserize ipliklerde kullanılabilir. Vereceğimiz ölçüler 6 ay ile 1 yaş civarı bebekler için uygundur. Omuzdan etek hizasına kadar 30 cm yaka genişliği için 13 cm olan mini elbise için 3,5 numara örgü şişi kullanılmıştır. 76 ilmek atarak başlanılan örgümüze 3 sıra haroşav örgü örülür. 14 ilmek roba örgü yapılır ve tek ilmek ile roba ayrımı ayrılır. Robadan ayrılan bölüme bir ilmek ve bir dolama yaptıktan sonra kol için 10 ilmek düz örülür. 11.ilmeğe gelindiğinde yine roba devam edilir.26 ilmek düz devam edilip roba artışı ve ikinci kol için 10 ilmek düz örülür. Kolar kol altında kesilecek hizaya gelene ve bel kısmına gelene kadar aynı sitilde devam edin. Etekten itibaren ajur örgü haline gelene kadar birer ilmek artarak devam edin. Etek boyu hafif çan olacak şekilde ajur modelini düz bir şekilde devam edin. Biten elbiseyi şişten keserek aldıktan sonra tığ ile dikiş yerlerini birleştirin. Tek pare bir model olduğu için. Tek bir tarafta birleştirme yeri olacaktır.
Tığ İşi Bebek Elbise Örgü Modeli Yapılışı
Bu elbisemizde 2 farklı renkten oluşan 3 yumak ip ile 7 numara tığ kullanılmıştır. 12 aylık bebekler için 120 zincir ve 120 trabzan çekerek örgüye başlıyoruz. Bu bedenin bir beden büyüğü için trabzan ve zincirli 6 fazla çekerek büyültebiliriz. Her beden büyütmeyi 6’şar arttırarak yapabilirsiniz. Zincirlerin üzerine 3 sıra trabzan çektikten sonra iki ucu bir birine birleştiriyoruz. Birleşim sonunda 5 zincir çekip 3.trabzana batırıp 5 zincir daha çekiyoruz. İlk yaptığımız zincirle ikinci yaptığımız zinciri birleştiriyoruz. Bu işlemi tam tur devam ettirene kadar devam ediyoruz. Toplamda 40 kutucuk çıkıyor. Üçüncü sıraya geldiğimizde 2 zincir çekip bu sefer bir tepesine bir içine gelecek şekilde trabzan yapıyoruz. Tüm sıra tamlamadıktan sonra bir üst sıraya ilk seferindeki gibi 5 zincir çekip 3. Tırabzana batırıp 40 kutu yapıyoruz. Bir sıra üçlü birleşik trabzan bir sıra 5’li 40 kutucuk olacak şekilde 10 sıra bel bölgesini çıkartıyoruz. Etek bölümü için farklı renk olan ikinci ipimizi alıyoruz. Yeni ipi bel kısmına sabitledikten sonra 3 zincir çekiyoruz. Oluşturduğumuz kutucuklardan başlayarak aynı yuvaya 3 trabzan çekiyoruz. Sıra bitiminde yeni sıraya geçtiğimizde artık 6 zincir çekip 2 kutu arasına 3 trabzan yapıyoruz. Bu eteğin artık genişleyerek büyümesini sağlayacaktır. Uzunluğunu istediğiniz boyuta getirene kadar zincir ve kutu sayısını artırarak trabzanları çekin. Son sırada artık bitimi için trabzan arttırmıyoruz. Elbisenin bel kısmına ince bir kumaştan astar dikebilirsiniz. Aynı kumaştan 2 adet askı yapınız. Askıların elbise ile birleşim yerine çeşitli örgü aksesuarları takarak daha şık bir görüntü yakalayabilirsiniz.
Örgü Battaniye Modelleri
Verdiği his ile sarılıp uyuyacağınız sıcacık örgü battaniyeleri içinizi ısıtacak. Dilerseniz bebeğiniz için battaniye, dilerseniz yatak örtüsü olarak da kullanabileceğiniz birbirinden güzel dekoratif el işi örgü modellerine bir bakalım.
Hanım Dilendi Bey Beğendi Battaniye Modeli
Bu model patchwork olarak tek tek örülüp daha sonra birleştirilen tığ örgüsüdür. Birden fazla renk ile yapılması desenlerin daha canlı ve modern görünmesini sağlar. Tavsiyemiz en az 4 renk çeşidi ile bu battaniyeyi yapmanızdır. 1 tek 2 ek olarak 3’lü trabzanınızı bir yuvarlak olacak şekilde 12’ye tamamlayın. İpi tığdan kurtarın ve temiz bir şekilde kesin. İkinci renk ipinizi alıp herhangi yerden tığ batırın ve önce 2 zincir çekip 2 zincirin tepesini 3.bir trabzan ile birleştirin. Bu şekilde halkayı tamamlayın. Halkayı büyülterek 12 trabzana tamamlayın. Sıra bitince ipi kesin ve yeni renk ipe geçin. Elinizdeki farklı renk ipleri dilediğiniz boyutta büyüyene kadar devam edin. Her bir parça bittikten sonra artık battaniyeyi birleştirme aşamasına geçelim. Her bir parçayı baş kısımlarından birbiri ardına yamalar şeklinde tığ ile birleştirin. Bu model yuvarlak olduğu için petek şeklinde çıkacaktır. İstediğiniz battaniye boyutuna gelene kadar patchworkleri ekleyerek büyültün. Tüm eklemeler bittikten sonra arkasına uygun bir astar ekleyerek battaniyenizi kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Ellerinize sağlık. Artık sıcacık ve el emeği bir battaniyeniz var.
Örgü Bebek Modelleri Yapılışı
Son zamanların en meşhur hobisi. Örgü bebekler. Namı diğer amigurumi. Japonların meşhur oyuncak yapma sanatı. Bu Japonlarda ne yaparlarsa en minyatürünü en şirinini yapıyorlar. Origamiden bonsaiye kadar değişik el sanatlarını hobilerimiz arasına katan bu sanatsever millet şimdide amigurumi ile elleri meşgul ediyor. Adını Japonca ami örmek ve nuigirimi doldurulmuş oyuncak sözlerinin birleşmesi ile almıştır. Tığın sık iğne tekniği ile kullanılması sonucu oluşan bu oyuncaklar son yıllarda dünyanın en trend hobileri arasında. Japonya'dan tüm dünyaya o kadar hızla yayıldı ki festivalleri kıtaları aştı. Bu örgü bebek kitleri hazır set olarak hobi marketlerde de satışa sunulmuştur. Amigurumi bebek yapmayı öğrenerek çocuklarınıza güzel bir oyuncak yapabilir veya sevdiklerinize el emeğiniz olan bu oyuncakları hediye edebilirsiniz.
Her ipten örgü bebek yapılabilir. Uzun ömürlü olması için ince, tüylenme yapmayan ve çabuk deforme olmayan ipler seçilmelidir. Örgü bebeğiniz için örgü şablonunuza göre ve modelinize göre ilerlemeniz gerekmektedir. İlk başta bir halka üzerine sık zincirler çekin. Modele göre halkayı büyüterek sıkı kaydırmalar yaparak zinciri devam edin. Zinciri arkadan öne doğru halkalara batırarak sıkı bir şekilde örgünüze devam edin. Tüm örgü işlemi bittikten sonra içerisini elyafla doldurarak şekil verin. Çeşitli aksesuarlar ile göz, ağız gibi surat şekillerini oluşturun.
Örgü Supla Modelleri
Örgünün hayatımıza girmediği yer kalmadı. Giyimden yatak örtülerine, oyuncaklardan dekoratif ürünlere kadar her yerde karşımıza çıkıyor. Amerikan sofra kültürüne ait yemek servis altlıklarını da çeşitli örgü iplerinden örebilirsiniz. İster dekor amaçlı duvarlarınızı süsleyin, ister sofralarınızı zenginleştirin sizlere örgü supla modellerini anlatacağız.
Hasır Supla İle Örgü Modeli Nasıl Yapılır?
Hasır ip kullanılarak örülen suplalar mekânlara natürel bir görüntü sağlamaktadır. Tamamen doğal ürünlerden oluşan jüt iplikler kullanarak suplalarınızı örebilirsiniz. Bir supla örmek için ortalama 9 metre jüt hasır ip kullanmalısınız. İpin ucunu önce sabitleyin ve kendi etrafında burkarak çevire çevire daireler oluşturun. Sıcak silikon sıkarak yapıştırın. Aslında bu aşamada örgü suplanız hazır. Fakat daha yaratıcı fikirler ile suplalarınızı süsleyebilirsiniz. Başka bir örnek jüt ipliklerinizi önce klasik saç örgüsü şeklinde örün. Suplanızın dönme işlemini bu saç örgüsü ile yapın. Kolay bir o kadar basit bir yöntem.
Tığ İşi Supla Örgü Modeli
Supla örgülerinizi hasır iplik dışında tığ örgü tekniği kullanarak da yapabilirsiniz. İp seçerken suya dayanıklı olmasına özen gösterin. Yün iplikler bu model için uygun değildir. Polyester ve makrome iplikler kullanabilirsiniz. 2,5 numara tığ saydığımız ipliklere uygun olacaktır. Örgüye halka yaparak başlayın ve 3 zincir çekin. Daha sonra 2 ip dolayıp bir ilmek çıkın. Halkayı 12 adet 2’li trabzan olacak şekilde örün. 12 trabzan çektikten sonra zinciri çektiğimiz halka ipi boş kalan uçtan çekerek sıkıca kapatın. Bu sayede tamamen kapalı ve sıkı bir alt zemin oluşturmuş olacaksınız. Her sırayı 3 zincir ve 2 trabzan şeklinde örün. Yaklaşık 13 örgü çapına ulaşana kadar bu işlemi devam edin. 14.sıraya gelindiğinde artık kaydırma yöntemi ile 5 zincir tek trabzan olarak kutucuklar oluşturun. 3 sırayı bu şekilde tamamladıktan sonra tekrar en başta yaptığınız sıkı örgü halinde örün. 3 zincir 2 trabzan çekmeye devam edin. 17.sıraya geldiğinizde tekrar kaydırma yöntemi ile yine 5’li zincir ile kutucuklar oluşturun. 19.sırada artık suplanızı bitirebilirsiniz.
Kazak Örgü Modelleri
Sonbaharın kendini göstermesi ile artık kazaklarımızda çekmecelerden çıkmaya başlıyor. Boğazlısından v yakalısına, bisiklet yakalısından kapüşonlusuna kadar her model kazağı örebilirsiniz. Soğuklardan koruyarak zevkimize de hitap eden birbirinden güzel örgü kazak modellerini inceleyelim. Kotlar ve deriler ile kombinlenen asimetrik örgü modelleri örgü modasında asi akımının öncüsü olarak karşımıza çıkıyor. Giyiminde özen ve rahatlığı ön planda tutanlar salaş örgü modellerinden vazgeçmiyor. Fileli kazaklar, baklava desenler her yılın eskimeyen moda örgü kazak modellerinden olmaya devam ediyor. Bulut model kollu kazaklar son senelerde sadece tekstil modasında değil örgü modasında da çok talep görüyor.
Örgü Modellerini Nereden Bulabilirim?
Örgü modelleri eskilerden miras gibi anneden kızına geçerdi. Bazı modeller aile sırrı ve yadigârıydı. Annelerimiz zamanında aylık örgü modası mecmuası Burada dergisi çıkardı. Dergide örgü modellerinin detaylı teknik anlatımları ile birlikte çeşitli kıyafet kalıpları da verilirdi. Dergilerin sayıları komşu buluşmalarında elden ele dolaşırdı. Okurken bile burnunuza 80’ler kokusu geldi değil mi? Burda dergisi hala basılmaya devam ediyor. Dilerseniz dergiyi alıp örgü modellerinin örneklerini inceleyebilirsiniz. Teknolojinin her nimetinden yararlanıyoruz. Yok, ben mecmua almam derseniz de internette yapacağınız arama ile yüzlerce örgü modeline ulaşabilirsiniz. Pinterest bu konuda size çok destek olacak ve dünyanın pek çok yerinden yüklenmiş örgü panolarını önünüze serecektir. Size kalan zevkinize göre bir model seçmek ve örmeye başlamak.
Kolay Örgü Modelleri Nelerdir?
Örgü örmeye merak sardıysanız sizde eminim en kolay örgü modellerini arıyorsunuz. O zaman doğru yerdesiniz. Bizde zaten size en kolay örgü modellerini sıralayacaktık. Haydi başlayalım. Kolay örgü modeli deyince akla ilk gelenleri sıralayalım.
- Düz örgü modeli: Adı üstünde düz dümdüz. Tek yapmanız gereken şişin üzerinde aynı yönde ilmekleri alıp örgü atmak.
- Ters örgü modeli: Yine adından anlaşılacağı üzere bu sefer düz örgünün tersine örgü atıyoruz.
- Haroşa model: Düz örgü ile aynıdır. Nasıl başlarsanız başlayın hep aynı yönde ilmek atmalısınız.
Pirinç örgü modeli: Şiş bir ters bir düz olarak tek sıra bitirilir. Diğer tarafa geçerken ön tarafta bitirdiğimiz yönün tam tersi şekilde örgü devam edilir.
Örgü Yaparak Para Kazanabilir miyim?
Örgü yaparak para kazanabilir miyiz? Tabi ki evet. Örgü örmek sizin için bir hobi ise neden bunu kazanca dönüştürmeyesiniz. Tüketim alışkanlıklarının hızlanmasıyla fabrikasyona dönen moda dünyasında, el işi örgüler nimet gibi duruyor. Son dönemlerde instagram, facebook gibi sosyal platformlarda binlerce kişiye ulaşabilir ve yaptıklarınızı sergileyerek satabilirsiniz. E-ticaretin her yerde olduğunun unutmayalım. Sadece sosyal medya değil pek çok e-ticaret sitesinde el yapımı örgüler rağbet görüyor. Hepsiburada, Gittigidiyor ve N11 gibi siteler vergi mükellefiyeti istemektedir. Vergi mükellefiyetiniz yoksa ve bu sitelerde satış yapamayacak iseniz rotanızı diğer sitelere yönlendirin. Letgo, Zebrano, Dolap, Etsy gibi ikinci el yada el yapımı ürünlerin satıldığı platformlarda yerinizi alabilirsiniz. Belediyelerin kurduğu yöresel ürünler tezgâhlarında alacağınız izin ile satış yapabilirsiniz. Ayrıca devletten alacağınız 140 bin TL’ye kadar vergiden muaftır yazısı ile elde yapıp sattığınız ürünlerden vergi muafiyetiniz olacaktır.
En Popüler Örgü Modelleri Nelerdir?
Örgü modellerinin bulunduğu döneme göre popülerlikleri değişebilir. Her dönem değişmeyen klasik modellerin yanı sıra son moda yeni örgülerde literatüre ekleniyor. Şimdi size en popüler bazı örgü modellerinden bahsedeceğiz. Yılların eskitemediği modellerinden balıksırtı, baklava örgü, Selanik modeli, pirinç örgü modelleri herkes tarafından bilinen temel örgü modelleridir. Seneler geçse de modası geçmeyen bu modeller örgü severler tarafından en çok tercih edilen popüler örgü modelleridir. Son yıllarda gençler arasında popülerliği artan yeni örgü modelleri bulut örgü, ajur örgü, kedi cirmiği modelleri olarak karşımıza çıkıyor.